Svar till Emma Henriksson & Ann-Louise Trullsson ang. alturistiskt surrogatmödraskap

Publicerat 2016-03-03 i Dagens Samhälle, QX, BLT och Sydöstran

Debatten är het gällande altruistiskt surrogatmödraskap och nu senast ett utspel från Kristdemokraterna Emma Henriksson och Ann-Louise Trulsson som argumenterar flitigt emot.

Problemet är att Emma Henriksson och Ann-Louise Trulsson bygger sina argument helt och hållet på eget tyckande och ideologi snarare än utifrån fakta, forskning och berättelser från människor med erfarenhet av surrogatmödraskap. Men istället för att erkänna den ideologiska bakgrunden till sitt tyckande skyller man på utnyttjandet av kvinnor.

Samma argument som höjts av Ung vänster. Om hur surrogatmödraskap borde förbjudas helt då det innebär ett utnyttjande av kvinnor som inte kan tala för sig själva.

I ett av världens mest jämställda länder fortsätter vi alltså lägga en tjock och kvävande offerkofta på kvinnor och målar ut det kvinnliga könet som det svaga könet. Även i utredningen kan vi läsa orden: ”Det är svårt att försäkra sig om att det föreligger ett informerat samtycke”. Detta skriver man trots att man själv i utredningen räknar upp den forskning som finns om hur det generellt inte alls förekommit särskilda risker varken för barn eller surrogatmammor. Om hur det snarare visat sig att surrogatmammor haft väldigt goda upplevelser.

Det räcker nu. Låt kvinnor bestämma över sina egna liv och sina egna kroppar.

Om min syster fick beskedet att hon själv inte hade förmågan att bära ett barn skulle jag inte tveka en sekund att bära barnet åt henne. Varför ska jag inte kunna låna ut min livmoder på samma sätt som jag skulle donera en njure. En graviditet och förlossning är det mest naturliga en kvinna kan genomgå. (Till skillnad mot att genomgå en njurtransplantation). Och jag skulle inte vara ett dugg orolig för några risker. För är det något land i världen som skulle kunna få surrogatmödraskap att fungera så är det i just Sverige. Hur? Därför att vi i Sverige skulle aldrig tillåta att kvinnor säljs på svarta marknaden. Vi skulle med alla lagar och regler och en sjukvård i världsklass säkerställa att surrogatmödraskap sköttes lika väl som all annan donation. Varför? Därför att vi menar allvar med jämställdhet. Vi menar allvar med att kvinnor ska få ta sina egna beslut och vi vet att kvinnor är starka individer med förmågan att göra just detta.

Vi måste sluta låta debatten handla om eget tyckande och på allvar börja förlita oss på den forskning som finns i ämnet. Ingen kommer tvinga politiker att bli surrogatmammor. Därför borde politiker sluta förbjuda de kvinnor som faktiskt vill.

Sophia Ahlin
Vice förbundsordförande, Öppna moderater

%d bloggare gillar detta: