Därför var Samir och Viktor viktiga i mellofinalen

Publicerat i Succe Blekinge 2016-03-24

Samir och Viktor må vara omusikaliska i mångas öron. Aldrig har man kunnat läsa så många upprörda kommentarer i sociala medier om att Samir och Viktor inte borde få sjunga i Sveriges viktigaste meloditävling. Ja för det är ju en meloditävling, inget annat (?)… Tillåt mig mala sönder den vansinniga tanken och skratta gott hela vägen till papperskorgen från 60-talet.

Melodifestivalen är inte en Oscarsgala för musiker. Det är inte en OS-tävling i backhoppning. Den tanken sloopade vi när vi skrotade den svenska juryn och de extremt usla tittarsiffrorna.

Visst är det fortfarande ett tävlingsmoment som engagerar oss till vansinne och får våra telefoner att gå varma men det är den populäraste låten/artisten vinner. Inte den bästa mest väl genomarbetande melodin.

Melodifestivalen i nutid är och förblir ett underhållningsprogram i första hand. Ett underhållningsprogram som påverkar fler svenskar än vad regeringens årliga utredningar tillsammans gör. Och om någon artist påverkat mer i årets festival än just Samir och Viktor, please let me know.

Ibland behövs en Samir och en Viktor för att få folk att (även om bara med en glimt) faktiskt öppna ögonen. För vad betyder Fredrik Kempes text egentligen? Vad lyckades Kempe, Samir och Viktor och de övriga upphovspersonerna med under årets festival?

Spola tillbaka bandet och se själva. Tusentals barn hoppar och studsar av glädje i arenan och framför tv:n och sjunger om att alla är välkomna i Sverige för att bada nakna på Sergels torg. Och ”hatarna” (ja, ni vet de där som inte tycker att alla människor ska ha samma rättigheter) behöver inte bada och vi bryr oss inte. Låt dem sitta och sura istället.

Har polletten trillat ner? Det behövs en knasig och lättsjungen text ibland för att få fram något så viktigt som allas lika värde. Ungarna där hemma läser inte DN debatt. De lyssnar på artister som Samir och Viktor. Min 5-åring kan hela texten utantill.

Jag tror ingen, inklusive Samir och Viktor själva, hade planerat att bidraget skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest. Men det var mer än viktigt att ha med dem i final. En final som inte bara sänds i Sverige utan i flera länder i Europa.

Det är viktigt att Sverige fortsätter visa vad vi står för. Melodifestivalen har kommit att bli en viktig arena för att förmedla just det. Kanske t.o.m. en av dagens viktigaste arenor. Vi måste visa att vi kan bokstavera ordet mångfald och mänskliga rättigheter även i en klatchig mello-låt med två galningar som visar upp sina badbyxor och sina otroligt provocerande vältränade kroppar i tv. Hur många har mod nog att göra det? Med tanke på allt det näthat som finns idag? Det är som att kasta sig i gapet på 10 hungriga hajar.

Men förhoppningsvis vinner glädjen över näthatet även denna gång. För den glädjen som Samir och Viktor förmedlar på 3 minuter är inte bara vansinnigt och helt absurt smittande. Den är viktigare nu än någonsin. Alla får plats, kom och bada på Sergels torg! ”Oavsett vem du än är”.
IMG_2405

%d bloggare gillar detta: