Svar till Lisbeth Beselin ang. Pride

Publicerat i Sydöstran 2016-03-30

(Svar på Lisbeth Beselins debattinlägg 2016-03-29)

Lisbeth Beselin, seniorordförande i KD Blekinge skriver i sin insändare om Pride, HBTQ-personer och det nya HBTQ-nätverket inom Kristdemokraterna.

Låt mig först bara en gång för alla ta död på det vanligaste argumentet i svensk partipolitik. (För du är såklart inte ensam Lisbet Beselin).Att vara HBTQ-person har ingenting med partipolitik att göra. Det finns HBTQ-personer i alla partier. Även KD. Därav det nystartade nätverket inom KD. Att påstå att alla som driver HBTQ-frågor borde gå med i Vänsterpartiet eller FI är att förneka HBTQ-personers demokratiska rättigheter att få rösta på vilket parti man vill. Att vrida klockan långt tillbaka. Långt innan Priderörelsen började blomma i Sverige. Och många minns säkert hur Sverige såg ut då och varför Pride därför behövs.

Pride är en manifestation för alla människors rätt att älska vem de vill. Inget annat. Oavsett om du är hetero, homo, bi, trans eller vad du än definierar dig som. Att Pride har blivit en folkfest är positivt. Det betyder att man ser på kärleken med glädje. Att man vill fira alla människors lika värde.

När Lisbeth Beselin skriver att hon under många år debatterat för homosexuellas rättigheter och i nästa stund målar ut homosexuella som avvikande särarter visar det bara på vilken trångsynthet som fortfarande rör sig på flera håll hos Kristdemokraterna. Det visar också att det nya HBTQ-nätverket inom KD verkligen behövs. Vad Lisbeth menar med det hon skriver i sin insändare är att hon tolererar HBTQ-personer som avvikande, men att vi inte förtjänar samma rättigheter som henne så länge vi är just avvikande? Ett typiskt ”tolerant” synsätt som inte hör hemma i ett modernt Sverige.

Ja Lisbeth. Självklart har du rätt till dina åsikter och värderingar som du menar skiljer sig från t.ex. människor som du benämner ”tror sig vara födda i fel kropp”. Men jag vill påstå att vi är många fler i Sverige som vågar öppna våra hjärtan. Vi är många fler än de som vägrar tillåta olikheter. Vi som ser människors olikheter som en styrka och som vägrar låta normer plåga och diskriminera människor i samhället. Därför att för oss betyder alla människors lika värde något mer än bara tolerans. Det betyder lika värde på riktigt.

Därför kommer vi fortsätta arrangera Karlskrona Pride som du menar är en skymf mot ”vanliga samkönade Svenssonpar”. Vi kommer arrangera Karlskrona Pride tills Pride inte längre behövs. Men vi vill också vara tydliga med att om dagen kommer då du vill delta i vår manifestation, dagen då du på allvar tycker att alla människor ska ha rätt att älska den man vill. Då kommer vi också ta emot dig med öppna armar. Hoppas vi ses i paraden i maj.

Sophia Ahlin

Ordförande Karlskrona Pride

%d bloggare gillar detta: